Subhasta de Medicament a Andalusia: mesura d’estalvi o una limitació de l’accés dels medicaments?

El passat mes de desembre, el Consejo de Gobierno de la Junta de Andalucía va aprovar un Decret-Llei de mesures urgents a l’entorn de la Farmàcia que permetrà a l’Administració d’aquesta comunitat autònoma fer unconcurs públic dels medicaments aprovats a Espanya. L’objectiu, segons la consellera María Jesús Montero, és disminuir la milionària factura dels medicaments. L’estalvi previst rondarà entre els 40 i 200 milions d’euros. Així doncs, Andalusia seleccionarà un medicament (una marca) de tots els comercialitzats amb mateix principi actiu, mateixa forma farmacèutica (càpsula, comprimits, sobres…) i mateix número d’unitats. Quan el metge prescriptor recepti per principi actiu, l’oficina de farmàcia haurà de proporcionar aquell medicament que haurà guanyat el concurs perquè serà l’únic finançable. El requisit que es demana és que els laboratoris que participin en la subhasta (o el concurs) ofereixin el medicament a un preu per sota dels fixats pel Ministeri de Sanitat.

“La sostenibilidad del modelo andaluz pasa por contener el gasto farmacéutico garantizando la calidad de la prestación”, segons la consellera María Jesús Montero

La subhasta es farà en vàries etapes. La primera s’aplicarà en els propers mesos i afectarà a alguns dels medicaments més dispensats: “protectors” gàstrics (utilitzats en úlceres gàstriques, entre d’altres indicacions), lesestatines (utilitzades pel tractament de la hipercolesterolèmia) i elsinhibidors de l’agregació plaquetària (indicats per la prevenció de coàguls i per la reducció de risc d’infart). La idea és que més endavant s’estengui a més principis actius.

Els laboratoris tenen fins el 24 de febrer per presentar-se al concurs.

  • Opinió del Ministeri de Sanitat i Col·legi Oficial de Farmacèutics d’Andalusia:

La Ministra Ana Mato va anunciar a partir del seu portaveu que “ho estan estudiant” I que la seva intenció és “no recórrer” i “mantenir un diàleg”. Ha quedat tot plegat, com en ocasions anteriors, a l’aire…

El Consejo Andaluz de Colegios Oficiales de Farmacéuticos (Cacof) vanrebutjar el text proposat per la Junta i el Gobierno Andaluz però aquests últims ja van avisar que seguirien endavant amb o sense acord amb els farmacèutics i és per aquest motiu que es va optar per elaborar un decret.

  • Opinió de la Indústria Farmacèutica i distribuïdors:

– Farmaindustria (associació nacional empresarial de la Indústria Farmacèutica a Espanya) ja va anunciar que adoptarà accions legals contra la subhasta convocada per la Junta. Adverteix que trenca amb la igualtat del SNSrestringeix la competència i vulnera les competències entre l’Estat i la comunitat autonòma. Afegeix que els laboratoris innovadors (dedicats també al desenvolupament de nous fàrmacs) es veurandiscriminats i expulsats del mercat andalús i que aquesta limitació podria infringir el que està disposat a l’article 106 del Tratado de Funcionamiento de la Unión Europea. Ha sol·licitat al Govern que interpongui un Recurs d’Inconstitucionalitat contra el Decret-Llei.

– Fedifar (Federació de la Distribució Farmacèutica) també ha rebutjat el concurs públic de medicaments. Considera que limita i posa en risc l’accésde tots els medicaments autoritzats pel Ministeri als ciutadans andalusos. La subhasta, diuen, compromet la prestació farmacèutica i suposa un canvi “en les regles del joc” i que pot tenir conseqüències en l’equilibri dels agents del sector.

AESEG (Associació Espanyola de Medicaments Genèrics) ha sol·licitat al Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, que faci un recurs al Tribunal Constitucional contra el Decret-Llei. També creuen que limita la participació dels laboratoris fabricants, exigint-los una producció mínima,restringint la competència, la lliure concurrencia espanyola i el dret comunitari.

  • Experiències en altres països:

La majoria d’estudis farmacoeconòmics són de desfinanciacions de medicaments:

– A l’European Journal of Health Economics es va publicar un estudi per quantificar l’efecte de la desfinanciació de medicaments en el cost farmacèutic a Turquia.  Es van desfinançar medicaments per a la tos, refredat, vitamines, suplements minerals i medicaments pel mal de gola. En les variables de l’estudi es van incloure els costos dels fàrmacs desfinançats i els costos les alternatives que es mantenien finançades. Els resultats mostren que el cost dels productes desfinançats va disminuir però va augmentar el cost de les alternatives i l’augment d’aquest no era per l’entrada de nous principis actius ni per l’augment de preu.

– Als Estats Units també s’han fet estudis demostrant que la desfinanciació pública també implica riscos potencials.

– A França, l’any 2006 van desfinanciar els medicaments mucolítics i expectorants (per baixa o nul·la eficàcia). A causa d’aquest fet es va veure com es produïa un augment de la tasa de prescripcions de supresors de la tos i broncodilatadors. Al final la mesura només va tenir un èxit econòmic parcial.

Aquestes últimes mesures no són exactament el que vol imposar la Junta de Andalucía però és interessant tenir en compte que les mesures de desfinanciació no sempre han donat els resultats previstos.

  • En resum…

Sembla que la majoria de professionals farmacèutics es posicionen en contra del Decret-Llei andalús. Podeu llegir, també l’opinió de Rafael Borras (farmacèutic comunitari i vocal del COFB). I aquí teniu una conversa del Twitter entre ell i Lucas Pueyo (que treballa a la Indústria farmacèutica).

 

image

 

Malgrat tot, la consellera vol tirar endavant la seva proposta. Caldrà veure quins resultats trobem amb la primera fase de la subhasta. Recordem que el cost farmacèutic és només un 22% del cost en sanitat a Andalusia però es veu que és la única via d’actuació de la consellera. Per altra banda, la subhasta, obligar a fer baixar encara més els preus ridículs que ens imposa el Ministeri: una mesura gairebé ja impossible d’assumir. A més a més, estarem d’acord que tots els medicaments d’un grup homogeni (medicaments amb el mateix principi actiu, mateixa forma farmacèutica i númer d’unitats) són iguals en quan a efecte, indicacions, etc. però jo us puc explicar que em trobo en moltes ocasions pacients que demanen una marca concreta de genèric, per exemple, perquè la forma d’aquell comprimit li és més fàcil d’empassar o partir (compareu els comprimits de les diferents Metformines 850mg que hi ha comercialitzades). Cal tenir en compte que aquests detalls poden fer millorar l’adherència terapèutica. Es tindran en compte aquests casos?

Jo crec que una bona denúncia podria ser demanar que cap laboratori es presentés al concurs, però només és una idea…

Anuncios
Entrada anterior
Deja un comentario

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: